Погледнати от юг, селищата от неолитната епоха. Разположени в близост до потоци и речни корита, където хората сели култивирани на юг зърнени култури, отглеждали овошки и зеленчуци, кореноплодни. 
селищата нарисувани на картата са Неолитни жилиша, Берекетска могила, Азмашка могила, Шопова могила, Матеева могила, всички те, днес попаднали в рамките на града.


2 Долината на р. Бедечка 3. р. Чая 4. р Дъбравска река 5. Древен път


Исторически места: 

а На хълма днес известен като Аязмото, имало скално светилище и пещера. През бронзовата епоха знаем че там разполагали, с големи бронзови огледала, по които древните друиди, познавали времто. Кондензиралата вода от въздуха се събирала по хладната повърхност на метала.  б Цветни рид  - кале от желязната епоха, възможно и по-ранно е охранавало преминаването по рида, по древен път покрай куле (наблюдателница) в историческа местност Потука и калето над него г"Българското кале" д местност Дервент - прохода където през средновековието са издигнати манастири в гората, скътани в едно дере, известно днес като Боров дол. 

  


(*) 
Легендата за змея на село Змейово, разказва че змей, пазел селото, жителите знаели че змея е вегетарианец и му носели мляко всеки ден. Змея живеел в една пещера под връх Бетер - древния загаснал вулкан. От входа на подземното леговище се вдигали облаци пара, в недрата на земята подземен поток вода се нагорещявал и през пещерата парите от минерализираната вода се носели като мъгла в гората. Та за това и хората свързвали змея със силата на земята. Вход към пещерата има на координати (42°30'29"N   25°38'4"E)(*) Змеят - скулптура от Димо Димов, намира се на координати (42°25′23.3″N 25°35′35″E) на хълм над кв. Железник, достига се до там за 30 мин. пешеходен преход  от града (карта

Коментари