Няколко интересни скални обекта има между Старозагорските минерални бани и с. Сулица.

Вероятно доста хора знаят за скалното светилище познато днес от името "Богородична стъпка", но знаете ли, че на 3 км пешеходно има друг такъв скален феномен. (а) Скала в която през повечето време от годината се задържа локвичка с вода. (б) До скалата - малък скален параклис, с барелеф на образа на Дева Мария и Младенеца. (в) На същата поляна, доскоро имаше и още един каменен кръг кромлех - "Гърмените камъни", наричани тъй щото там, в гръмотевични бури, често бият светкавици. Днес този каменен кръг го няма, плодородните нивя бяха разширени и камъните изхвърлени настрани. От това място се открива гледка към вр. Ботев и вр.Триглав, божествените планини.

(г) Кромлех има и на отсрещната височина, над реката и съвременното шосе северозападно от светилището. Достига се по пътека от църквата на село Сулица, водеща към хребета на билото, заобикаляйки (д) един голям болдър, подходящ за скално катерене и стара кариера за варовик. По същата пътека преминаваме поляна, излизаща на широк горски път, и тръгваме в източна посока на върха на билото, в ляво (където започва стръмнината надолу към речното корито) се намира кръгообразно разположени, естествени скали, оформени от природата в нещо като скални ложи, естествен долменен кръг.

 Интересен геологически обект (е) огромна скала в която любознателните, могат да видят жилките желязна руда. Скалата се намира, там където при далекопровод се пресичат двете пътеки. По пътеката в източна посока се излиза край (ж) Обсерватория Юрий Гагарин и от там по асфалтов път - до централната част на Старозагорските минерални бани.  (з) до Баненска река все още могат да се видят останки от стара пещ - варница

 Казанска река Баненска река дере Сулуджака

Сулица Казанка Остра могила Старозагорски минерални бани

Коментари